Nike fodboldstøvler

De fodboldstøvler som Cristiano Ronaldo bruger, tænker du måske.

Og det er jo heller ikke forkert.

For det er nemlig portugiseren, 5-dobbelt vinder af Ballon d’Or, der er de amerikanske giganters absolutte flagskib, i deres promovering af fodboldstøvler.

Om det er ham alene der er årsagen til, at Nike er det mest populære mærke blandt de bedste spillere i verden, er svært at sige.

Men der er ingen tvivl om, at han har gjort virkeligt meget for, at Nike har den position de har i dag, og har overhalet deres tyske konkurrenter fra Adidas.

Nike har fire kollektioner*, som du kan vælge mellem, når du skal finde den rigtige støvle til dig.

Nu er der jo ingen der siger, at du SKAL vælge Nike. Men måske er det dit foretrukne mærke, baseret på din erfaringer, eller måske kan du bare godt lide deres designs.

Derfor er det fedt at have flere forskellige typer af støvler, at vælge mellem.

Derfor gennemgår jeg herunder, de forskellige kollektioner, så du ved hvad du kan forvente af Nikes modeller.

* Nike introducerede faktisk en helt ny kollektion i juli 2018, der skal erstatte deres Magista kollektion, nemlig Nike Phantom Vision. Nike Magista sælges dog stadig og kan findes mange steder, derfor vil du også kunne læse om dem herunder, i vores gennemgang af de forskellige kollektioner.

Nike Mercurial

Mercurial er uden tvivl Nikes allermest populære støvle – godt hjulpet på vej af Cristiano Ronaldo naturligvis.

Nike Mercurial er designet til den hurtige spiller, og derfor er støvlen en letvægts støvle, men når man som Cristiano Ronaldo, ikke bare skal løbe fra modstanderen, men også drible forbi ham, er boldkontrol samtidig super vigtigt.

Derfor er støvlen også lavet med Nikes Speed Rib ”kabler” på overdelen, når du vælger topmodellerne Superfly og Vapor.

For at kunne lave de hurtige vendinger, er knopperne specialdesignet til at give ekstra greb i banen, så du kan komme hurtigere afsted.

Kigger på hælen og det område på støvlen, vil du lægge mærke til, at topmodellerne har en ekstra høj hælkappe.

Det kalder Nike for Dynamic Fit Collar. Os dødelige kalder den også for en ”sok”, fordi det ligner en lidt tykkere sok.

Men Dynamic Fit Collar er med til at holde din fod bedre på plads i støvlen, så du får lige præcis den stabilitet du har brug for, når du accelerer og vender.

Til slut runder en anatomisk formet sål støvlen af, så du alt i alt ender med en fed fed støvle, der forsøger at give dig lige præcis det du har brug for, hvis du er en klon af Cristiano Ronaldo – eller bare forsøger dit bedste for at være det.

Vær dog opmærksom på, som vi også skriver i afsnittet om størrelsen på Nikes fodboldstøvler, at Nike Mercurial hører til nogle af de smalleste støvler på markedet.

Nike Tiempo

Tiempo er Nikes ”klassiske” model.

Siden 1994 har Tiempo været en del af Nikes udvalg af fodboldstøvler. Den har overlevet en del forskellige modeller, ikke har kunnet overleve den stadigt accelererende udvikling på markedet.

Men med Tiempo holder Nike fast i en mere traditionel støvle.

En overdel af kængurulæder, midtfoden i KangaLite og et ”skelet” der giver solid støtte og stabilitet, danner en fodboldstøvle, der giver god beskyttelse til foden, rigtig god komfort og et stærkt touch på bolden.

Som en lækker finish, har Nike lavet en integreret pløs, hvilket sikrer en pasform der er virkeligt god.

Nike Tiempo er den eneste model hos Nike, der IKKE findes med Dynamic Fit Collar.

Et stærkt symbol på, at Nike ønsker at holde fast i en model til de spillere, der foretrækker en støvle i et mere traditionelt design.

Spillere der bruger Nike Tiempo: Sergio Ramos, Jérôme Boateng, Gerard Piqué.

Nike Phantom Vision

Kontrol gennem overblik, præcision og instinkt. Det er nøgleordene for Nikes helt nye model, der skal erstatte Magista-kollektionen.

Og derfor er det også den samme spillertype, Nike Phantom Vision er målrettet.

Og Nike har proppet støvlen med nye stærke teknologier.

QuadFit for at give det optimale fit i støvlen, så dine fødder sidder fast og ikke glider rundt inde i støvlen.

Ghost Lace System som skjuler snørebåndene, så du har en renere overflade at ramme bolden med.

Nike Flyknit er ikke en ny teknologi, selvom den ikke var at finde i Magistaen. Flyknit overdelen optimerer dine muligheder for at tæmme, skyde og aflevere bolden.

Nike Phantom Vision bruges bl.a. af Christian Eriksen, Kevin De Bruyne og Philippe Coutinho.

Nike Hypervenom

”Venom” betyder gift – og derfor er det et passende navn, til en støvle der er målrettet angriberen, der skal slå til som en slange i feltet og sørge for, at de lækre kombinationer på resten af banen, afsluttes med mål.

Men selvfølgelig kan du bruge støvlen alle andre steder på banen, bedst symboliseret ved, at spillere som John Stones og Marco Verratti også benytter Nike Hypervenom.

For selvom navnet antyder formålet, giver støvlens konstruktion og design, dig så meget boldkontrol og stabilitet til foden, at du er klar til hurtige aktioner og sikker boldomgang, uanset om du er forsvarsspiller eller angriber – eller målmand for den sags skyld.

Samtidig giver Nikes Dynamic Support – ikke at forveksle med Dynamic Fit Collar – ekstra beskyttelse til foden, så du er bedre stillet i tacklinger og nærkampe, i forhold til f.eks. en Nike Mercurial.

De to topmodeller, Phatal og Phinish, er derudover forfinet med Dynamic Fit Collar (link til afsnit længere nede) på hælen.

Nike Magista

Er du din klubs Iniesta? Spilleren der skaber spillet.

Spilleren med det fantastiske overblik, der strør om sig med lækre afleveringer til sine holdkammerater.

Med andre ord: Playmakeren.

Så er det Nike Magista du skal have fat i. Hvis man spørger Nike selvfølgelig.

For Nike Magista er udviklet til at optimere lige netop de egenskaber, en playmaker har brug for i en fodboldstøvle: Det perfekte touch.

Overdelen er lavet med NikeSkin, ligesom Nike har flyttet snøringen, så den er assymetrisk placeret, på topmodellerne Obra og Opus – alt sammen for at give dig det optimale touch på bolden.

Som det også er tilfældet med Nikes andre kollektioner (med undtagelse af Nike Tiempo), kommer topmdellerne også med Dynamic Fit Collar.

Spillere der bruger Nike Magista: Andrés Iniesta, Youri Tielemans.

Nike Magista vil fremover blive erstattet af Nike Phantom Vision, men kan stadig findes i mange butikker landet over og online.

Er Nikes fodboldstøvler smallere end andre fodboldstøvler?

Nike har ry for at lave nogle rimeligt smalle fodboldstøvler, sammenlignet med andre mærker.

Og det er bestemt ikke helt forkert.

Især Nike Mercurial Superfly og Nike Mercurial Vapor er smalle støvler, som man skal undgå hvis man har bredere fødder end gennemsnittet, men til gengæld med fordel kan vælge, hvis man har smallere fødder end de fleste.

Det er dog værd at bemærke, at Nike – og deres konkurrenter – bliver bedre og bedre til at udvikle de materialer støvlerne laves i.

Så hvor man førhen kunne opleve, at fodboldstøvler af syntetiske materialer, f.eks. mikrofiber, samtidig var stivere end fodboldstøvler af læder, så vil man efterhånden kunne bruge den tommelfingerregel mindre og mindre.

Derfor kan du, hvis du har en fod med en almindelig bredde, sagtens finde en Nike støvle, der passer dig.

Ja selv hvis du har en bredere fod end gennemsnittet, kan du tage en test af Nike Magista Obra, som kan være med i feltet af støvler til dig, med lidt bredere fødder end andre.

Hvad er Dynamic Fit Collar?

Dynamic Fit Collar er ekstra støtte til din fod og ankel, med det formål, at give en mere sok-lignende følelse mellem støvle og fod.

Når du kigger på en støvle med Dynamic Fit Collar, ser du tydeligt en sok-lignende forlængelse af støvlen.

”Sokken” er lavet i et elastisk materiale, så du opnår en fornemmelse af, at foden bliver ”låst fast” i støvlen. Det er i hvert fald meningen.

Du kan se en forskel på Dynamic Fit Collar på de fire kollektioner, hvor den er en del af designet.

Magista Obra udgaven, er anatomisk formet, så den passer til de runde knogler på anklen. Samtidig er den ekstra polstret omkring knoglerne på anklen, for ekstra beskyttelse.

Hypervenom Phantom laves med en version, hvor man har beskåret den fra indersiden af foden, til ydersiden, så den er lavest på ydersiden. Det giver støtte højere oppe, samtidig med fleksibilitet, når du vender og drejer.

Mercurial Superfly er bygget med en Dynamic Fit Collar, der svarer til den oprindelige model. Dvs. en høj ”sok” der støtter rundt om hele anklen.

Nike Phantom Vision har den seneste version af Dynamic Fit Collar. Her er ”sokken” ikke en direkte forlængelse af støvlen, men er i stedet fæstner til indersiden af støvlen. Dog med samme højde som på Mercurial Superfly.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *